Спартак (Варна) стигна до изключително важна победа с 2:0 над прекия

...
Спартак (Варна) стигна до изключително важна победа с 2:0 над прекия
Коментари Харесай

Спартак победи Септември и грабна важни три точки в битката за оцеляване

Спартак (Варна) стигна до извънредно значима победа с 2:0 над директния си съперник в борбата за оцеляване Септември (София). Двата отбора изиграха много натоварен дуел с положения и пред двете порти, само че в последна сметка домакините стигнаха до успеха след две недобри отигравания на вратаря на гостите Димитър Шейтанов. Първо Денис Беланюк се възползва от неточност на стража и означи (10’), а в самия завършек на мача, когато гостите нападнаха, ново неверно отиграване на Шейтанов докара до това Ивей Ромееш да насочи същински снаряд и да вкара първото си попадение с фланелката на “соколите ” (90’). Гостите имаха искания и за дузпа в средата на втората част след игра с ръка на Виктор Митев в наказателното поле, само че основният арбитър реши да не отсъжда углавен удар, макар че беше приканен от ВАР да прегледа ситуацията на екрана край тъчлинията. 

Двата отбора започнаха равностойно дуела основно с борба в средата на терена и без рискови офанзиви. Още в първите минути Мартин Петков направи прекрасен пробив отляво и подаде остро в наказателното поле, само че бранител на Спартак почисти. 

Така се стигна до 10-ата минута, когато шансът се усмихна на домакините. Защитниците на Септември разиграваха между тях и подадоха на вратаря Шейтанов. Стражът обаче не спря добре кълбото, а Денис Беланюк незабавно го нападна. Шейтанов се опита да почисти, само че кълбото рикошира във футболиста на “соколите ” и влезе във вратата на столичани - 1:0.

Малко по-късно Иван Йорданов стреля от солидна отдалеченост, а топката се отклони в главата на бранител на гостите. Това затрудни вратаря на Септември, само че въпреки всичко той сподели инстикт и мазета с върха на пръстите си. В 22-ата минута домакините изтърваха съвършена опция за втори гол. След центриране от корнер Шейтанов скочи да улови топката, само че я изпусна, а тя пристигна право на гърдите на Пламен Димов. Капитанът на варненци се опита да я вкара в опразнената врата, само че не нанесе най-хубавия удар и по този начин кълбото полетя над напречната греда.

До края на полувремето двата отбора продължиха да демонстрират високо движение, като към края на първите 45 минути Спартак бе тимът, който насочи няколко рискови центрирания. До съществени положения обаче не се стигна и по този начин варненци се отдръпнаха с задатък от един гол на почивката.

Второто полувреме стартира с напън на гостите, които търсеха равнене в резултата. Повечето им удари обаче или бяха блокирани от бранители на Спартак, или бяха неточни. Постепенно “соколите ” също започнаха да провеждат офанзиви и да се пробват да сложат точка на разногласието с второ попадение. В 58-ата минута прекрасен пробив отдясно докара до това Денис Беланюк да получи в наказателното поле и да стреля от рискова позиция, само че Шейтанов улови.

Само 2 минути по-късно обаче се стигна до любопитен миг в наказателното поле на домакините. При една от офанзивите на Септември Атанас Кабов направи опит за центриране, само че топката се отклони в дясната ръка на Виктор Митев. Това докара до преразглеждане на обстановката с ВАР, а по-късно и основният рефер Васимир Ел-Хатиб отиде да гледа ситуацията на екрана край тъчлинията. В последна сметка обаче реферът не отсъди углавен удар.

В идващите минути двата отбора продължиха да демонстрират високо движение на игра, а офанзиви имаше и към двете порти. Все отново може да се каже, че гостите бяха една концепция по-активни, само че не заплашиха вратата на Дичевски. Спартак залагаше на контраатаки, които внасяха напрежение в пеналтерията на Шейтанов, само че по този начин и те не се стигнаха до рисков удар към вратата на своя съперник.

В 84-ата минута Стоянов центрира остро отдясно, а Валентин Йосков скочи атрактивно и засече с глава. Дичевски обаче беше на точното място и улови без проблем.

Само минута по-късно Спартак можеше да реши всичко в тази среща. Грешка в разиграването на Септември разреши на домакините да провеждат рискова контраофанзива. Родни Антуи беше изведен чудесно и оставен самичък против Шейтанов. Нападателят напредна добре и опита прехвърлящ удар, който обаче мина на сантиметри от страничния дирек.

В 90-ата минута обаче Спартак постави точка на разногласието. При една от офанзивите на домакините отляво Шейтанов съумя да отнеме, само че почисти много неприятно и прати топката в краката на Иван Йорданов. Разстоянието до вратата бе огромно и националът реши да не пробва шанса си, а пусна подаване надясно към нахлуващия на скорост Ивей Ромееш. Панамецът непосредствено от придвижване изпрати същински снаряд по посока вратата на гостите и вкара първия си гол с екипа на “соколите ” - 2:0.

С тези три точки Спартак събира в актива си 16 пункта и към този момент е на 1 от предпоследния Хебър и на 5 от 14-ия Пирин. Септември от своя страна към този момент е в серия от 4 следващи загуби и остава на 13-ата позиция с 22 пункта.

СПАРТАК 2:0 СЕПТЕМВРИ

1:0 Денис Беланюк (10)
2:0 Ивей Ромееш (90)

Стартови сформира:

Спартак: 21. Иван Дичевски, 22. Роберто Хименез, 25. Пламен Димов, 3. Бен Карамоко, 14. Ивей Ромееш, 82. Иван Йорданов, 66. Александър Цветков, 12. Евандро, 7. Лерой-Жак Микелс, 11. Виктор Митев, 27. Денис Беланюк;

Септември: 21. Димитър Шейтанов, 5. Асен Георгиев, 15. Влатко Стояновски, 4. Иван Арсов, 20. Красимир Станоев, 3. Мартин Петков, 14. Мартин Стоянов, 13. Мартин Николов, 18. Петър Чуич, 25. Себастиан Якубяк, 24. Стефан Милич.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР